¿Te gustaría jugar a Hoquei patines?

sábado, 25 de diciembre de 2010

Equip

La composició del equip

El porter:

El porter neix i no es fa, per aquest motiu tenim que fer una selecció d'aquells que per les seves característiques i vocació presenten majors aptituts. El porter deu saber orientar als seus companys en posicions defensives especialment, no perdre la bola de vista, màxima concentració i tensió quan l'equip contrari està en posició de la bola.
En aquest deport col·lectiu, el porter, sempre s'ha de considerar una peça clau, que alguns han arribat a valorar com el 70% d'un equip. El cert és que el porter practica un deport individual dins d'un col·lectiu,amb la consegüent responsabilitat que això comporta. Així doncs, dins del punt de vista tècnic i tàctic, el porter de hoquei sobre patins requereix un entrenament i una preparació diferent a la resta dels seus companys.


El tancament:

En defensa i segons el sistema que apliqui l'equip, deu ser l'últim jugador, situat principalment dintre de l'àrea, com la retsa de jugadors, sempre d'esquena al seu porter, màxima tensió i concentració, l'stick també atent a la possibilitat de robar la bola, tallar el pase o l'assistència, obstrucció del tir...
En atac la seva funció principal serà protegir i ajudar al jugador de la ala del mig i el de la ala d'enllaç, sempre protegint les seves esquenes i formant un triangle entre els tres jugadors, els seus moviments seran principalment per la zona constructiva.

L'ala mig:

En defensa y segons el sistema que s'aplica, estarà situat com segona o primera línia cobrint la zona de pas lateral, i al igual que la resta de jugadors, sempre d' esquenes al seu porter, màxima tensió i concentració,l'stick amb una mà i la pala tocant el terra.
En atac serà el responsable de dirigir el joc del equip juntament amb un altre jugador, obrint espais amb rotacions entre els tres jugadors, passes ràpids, segurs, fàcils al millor company situat, ben dirigits y forts a la pala de l'stick, segons la situació del joc, permutarà la seva posició bàsicament amb un dels jugadors.

L'ala enllaç:

En defensa tindrà les mateixes funcions que l'ala mig però en atac serà el que més haurà d'ajudar al pívot.
La seva situació inicial serà la d'ajudar en zona constructiva, obrint espais amb rotacions entre els tres jugadors, passes ràpids, segurs, fàcils al millor company situat, ben dirigits i forts a la pala de l'stick, constant moviment entrant i sortint de les zones de pas i constructiva, també l'àrea contrària buscant ajudes amb els altres jugadors i situacions idònies de tir, remat i assistències.


El pívot:

En defensa estarà situat en primera línia laterals o centre, pressionant o no, segons el sistema defensiu que apliquem, la principal zona serà la constructiva del equip contrari.
En atac haurà d'estar situat en constant moviment dins i fora del àrea, buscant ajudes amb els altres jugadors i situacions de gol, passe o remat.
Tots aquests aspectes tècnics i tàctics han d'estar ensenyats en la fase de l'aprenentatge fins els 12-13 años, a partir de generar uns moviments base en aquestes etapes inicials, guanyarem confiança i maduresa en el joc d'equip, tant en defensa com en el control de la bola en l'atac i especialment en els fundaments tàctics que l'hoquei requereix.

 A la imatge d'acontinuació podem veure un petit esquema de les posicions:




L' stick

Les principals tècniques amb l'stick


- Conducció de la bola:

La bola ha d'anar enganxada a la pala de l'stick. no colpejar amb l'stick la bola. desllissar-la, acariciar-la amb la pala. Les dues mans amb els dits tancats han d'anar enganxades amb l'stick amb força, especialment el puny del stick que és el que el dirigeix, el cap amunt per veure la situació de la resta de l'equip i les possibilitats de pase o de tir.


- Diferents tècniques:

El Tir:

Hi ha diferents tipus i formes de tir: pala i cullera, directe, arrastre i l'escup, tenim que tindre molt el compte que per cada una de les formes, les dos mans deuen mantindre's ben tancades a l'stick, els dos braços rígids i amb la mà del puny del stick donarem la direcció adequada a la bola.

Protecció de la bola:

La bola ha d'anar enganxada a la pala de l'stick, el cos inclinat amb les cames flexionades i la bola al costat contrari per on circula el defensor.

Direcció de la bola:

Amb el puny de l'stick donarem la direcció a la pala del mateix, segons situem esta (perpendicular al objectiu), al colpejar la bola es dirigirà o prendrà la direcció desitjada, tant per els passes com per les recepcions i els tirs.

El pase i la recepció:

El pase s'ha de realitzar escombrant la pala de l'stick pel terra, amb la pala lleugerament inclinada per no aixecar la bola (perpendicular al objectiu), el pase ha de ser fort i ras amb les dues mans ben tancades al stick.
La recepció amb la mateixa situació de la pala (perpendicular amb la direcció de la bola), lleugerament inclinada amb la mà de suport amb l'stick, el cos inclinat i les cames flexionades.



- Tàctica i rol del jugador:

Como atacar:

Si tens la bola: Conduïnt la bola amb el cap amunt, per veure la possibilitat d'obtenir una bona línea de pase al company o bé un tir a porteria.
Si no tienes la bola: amb moviments continus per desmarcar-te i apollant al company, la pala del stick sempre en posició de recepció orientada a la situació amb la bola que porta el company.

El rol del atacant:

1- detindre o retrassar la progressió del jugador amb bola
2- Obstruïr o retrassar la progressió del jugador sense bola
3- Ajudar al company de marca (pantalles-bloquejos)
4- Evitar i obstruïr el tir idòni.

Como defensar:

L'stick amb una mà i la pala tocant el terra, la mà sense l'stick extesa per obstruir el pas del contrincant.
Dins de l'àrea sempre d'esquenes al nostre porter, el cos inclinat i flexionades les cames, la pala de l'stick tocant el terra.

El rol del defensor:
1- Progressar en l'espai amb bola.
2- Realitzar ajudes (pantalles-bloquejos) al company amb bola.
3- Desmarcar-te i ajudes.
4- Obtindre situacions de tir idònees.

Què és l'hoquei?

PATINS
L'hoquei sobre patins és un esport d'equip que es practica sobre patins de dos eixos i   quatre rodes  entre dos equips, 4 jugadors i un porter. Consisteix en  impulsar una bola (normalment negre) amb l'estic cap a la porteria defensada per l'equip contrari per tal d'introduir-la-hi. Més endavant explicarem les diferents regles i normes que s'han de seguir amb el nou reglament per tal de no ser expulsat i repercutir a la resta del teu equip.

En l'hoquei és molt important que tots els jugadors portin les proteccions necessàries ja que un cop de pilota pot ocasionar cops forts.
Efectivament el porter porta proteccions diferents a la resta de jugadors, porta un casc, uns guants i unes guardes molt robustes a part d'altres proteccions.
Per tant, per evitar riscos és molt convenient que cada nen porti les proteccions adequades a la seva edat així com que la superfície on s'estigui jugant sigui llisa i estigui neta, evitant aigua o pedres.


Ara, explicaré les primeres penalitzacions i les més bàsiques:

-Els bloquejos: no estan permesos els bloquejos amb contacte, no colpejar amb l'stick a un contrari, existeix una línea en el centre de la pista a 22 metros del fons que es denomina camp enrere, l'equip amb bola (atacant) té 10 segons per entrar al camp contrari i no pot tornar al seu camp per darrere d'aquesta línea, aquestes accions seran sancionades amb la pèrdua de la bola.
-Penalti i falta directa: es produeix quan empenys fortament i colpejas amb el stick a un jugador contrari o si eleves la bola dins de l'àrea, és penalti, si la mateixa acció la realitzes fora de l'àrea (amb violència i sent l'últim jugador) serà falta directa.

-Faltes fora de l'àrea: es produeixen quan empenys y colpejas amb l'estic a un contrari, quan eleves la bola més a dalt de la cintura, quan la bola surt fora de pista, quan golpejes o interfereixes a un contrari amb l'estic.

-Penalitzacions amb targeta: existeixen penalitzacions amb targeta blava on s'expulsarà al jugador sancionat dos minuts i l'altra equip tindrà l'oportunitat de fer una falta directa. També existeix la targeta vermella on el jugador serà expulsat més minuts i també hi haurà oportunitat de falta directa per l'equip contrari.